„ახალი წლების“ შემდეგ ვიწყებ სწორად კვებას!
 New Year – New Me!
 ხვალიდან!... ორშაბათიდან!.. პირველი რიცხვიდან!... ახალი წლიდან? დადგა ეს დღეც! ეს ხომ ბევრჯერ გვითქვამს? განსაკუთრებით, დღესასწაულების დატვირთული რაციონის შემდეგ. ჯანსაღი ცხოვრების წესი, ჯანსაღი კვება...
 და მაინც, რა იმალება ამ წინადადებების უკან? რამდენად სწორად ვგეგმავთ ჯანსაღ და სწორ კვებას?
 სამწუხაროდ, ძირითადად, ამაში იგულისხმება საკმაოდ „მკაცრი“ დიეტა – რაც არასწორია. მაგრამ როგორ უნდა მოვიქცეთ, როდესაც ორგანიზმი გვთხოვს შველას? დღესდღეობით ბევრი დაბნეულობაა იმის შესახებ, თუ რა არის ჯანსაღი და რა არა, თუმცა არსებობს რამდენიმე ძირითადი პრინციპი, რაც ყველა მიდგომას აერთიანებს:
1. ისაუზმე და თან კარგად!
 არ იფიქროთ, რომ საუზმისგან თავის არიდება წონის შენარჩუნებაში დაგეხმარებათ. გაღვიძებისას ორგანიზმი ”მშიერია“, შესაბამისად, აუცილებლად უნდა მივაწოდოთ საკვები, წინააღმდეგ შემთხვევაში ორგანიზმი ცხიმის სახით შეინახავს ენერგიას
2. წყალი!
 ჩვენი ორგანიზმი ხშირად გვანიშნებს, რომ გვწყურია. ჩვენ შეიძლება, ეს გრძნობა შიმშილად აღვიქვათ, ამიტომ დალიეთ საკმარისი რაოდენობით წყალი ჭამამდე და ჭამის შემდეგ, დაახლოებით 30 წუთის ინტერვალით. წყალი საჭიროა თქვენი ორგანიზმის დეჰიდრატაციისგან დასაცავად. ხანდახან ადამიანები წყურვილს ვერ გრძნობენ, მაგრამ, მიუხედავად ამისა, საჭიროა, წყლის სმა ჩვევად აქციოთ. რეკომენდებულია დღეში მინიმუმ 1,5-2 ლიტრი წყლის დალევა
3. მოერიდეთ ცხიმებისა და ცილების ერთად მირთმევას
 ნაღები, კარაქი, არაჟანი, მცენარეული ზეთი არ უნდა შეჭამოთ ხორცთან, კვერცხთან, ყველთან, ნიგოზთან და სხვა ცილებთან ერთად. ცხიმი თრგუნავს კუჭის ჯირკვლებს და აფერხებს კუჭის წვენის გამოყოფას
4. მოერიდეთ სახამებლიანი საკვებისა და შაქრის ერთად მიღებას
 ჟელე, ჯემი, ხილი, ნაღების კარაქი, შაქარი, ბადაგი, სიროფი არ უნდა მიირთვათ პურთან ან ერთ ჯერზე ფაფებთან ან კიდევ ნამცხვრებთან, ღვეზელთან, ტორტთან, ფუნთუშეულთან ერთად. ყველაფერი ეს გამოიწვევს ნაწლავების დუღილს, ხოლო შემდეგ კი ორგანიზმის მოწამვლას. ჩვეულებრივ, დღესასწაულები, ტორტით, კანფეტებით, ღვეზელით, იწვევს ღებინებას, დაავადებებს - განსაკუთრებით ბავშვებსა და ხანდაზმულებში
5. სალათებში არ დაამატოთ მცენარეული ზეთები და/ან მჟავე სოუსები
 მჟავე სოუსები ხელს უშლიან სახამებლისა და ცილების შეთვისებას. თუ საკვებს უმატებენ არაემულსიურ ცხიმებს, კუჭში მარილმჟავას გამოყოფა ნელდება, ან საერთოდ არ გამოიყოფა. ცხიმები ხელს უშლიან აგრეთვე ცილების გადამუშავებას. სალათების შეზავება, თუ ასე აუცილებელია, უმჯობესია, გამოიყენოთ ბოსტნეულის წვენები. საკვებში ჩამატებული კომბოსტოსა და სხვა ბოსტნეულის წვენები ძლიერ ზრდის კუჭის წვენის გამოყოფას. გარდა ამისა, წვენები საგრძნობლად ამაღლებენ ფერმენტების შემცველობას
6. დახარჯეთ ენერგია!
 გააკეთეთ დილის კარდიო, ჭამამდე ფეხით გასეირნებით ან მეგობრებთან ერთად რამე გასართობით დაკავდით. თუ რუტინიდან ამოვარდით ან სირბილსა და ფეხით სიარულს გულს ვერ უდებთ, მაშინ საუკეთესო გამოსავალი სპორტია. ფეხბურთი ან კალათბურთი მინდორზე ან მინისტადიონზე, ფრისბი პარკში და ა.შ. კიდევ ერთი გამოსავალი ცეკვაა -ჩართეთ თქვენი საყვარელი სიმღერა და მხიარული კარდიო გარანტირებულია
7. კალორიები მნიშვნელოვანია
 დღესდღეობით არსებობს ბევრი პლატფორმა, რომელიც გვეხმარება კალორიების გამოთვლაში, ისევე როგორც თქვენი ორგანიზმის ნორმის დადგენაში, ასევე თითოეული კერძის ენერგეტიკული ღირებულების გამოთვლაში. შესაბამისად, სწორი და დაბალანსებული კვების პრინციპია კალორიულობის ბალანსი
 იზრუნეთ საკუთარ სხეულზე, ახალი წელი ახალი მე